Siirry sisältöön

Kuinka saada lapset pois pyörimästä jaloista remontin aikana?

Remontoiminen on muutenkin aikaa vievää ja stressaavaa, mutta kun lapset ovat siinä vielä mukana sekoittamassa tilannetta, on stressi vielä suurempi. Lapset on parempi yrittää pitää poissa remontin tieltä, sillä remonttialue voi olla lapsille jopa vaarallinen. Lapset eivät varmaan itsekään tykkää siitä kun kodissa on remontti meneillään.

Heitä kielletään ja rajoitetaan remontin ajan entistä enemmän, mikä voi turhauttaa lapsia. Tämän vuoksi on tärkeä huolehtia lasten aktivoinnista ja siitä että heillä on hyvä ja turvallinen olo myös remontin alla. Kovat äänet ja remonttipöly voivat olla haitallisia lapsille.

Remontti voi olla haastavaa aikaa perheelle

Keksi tekemistä toisiin huoneisiin tai ulos

Jos lapsilla on omat huoneet, ja remontti ei ulotu heidän huoneisiin, yritä keksiä heille mieleistä tekemistä, johon he eivät heti kyllästy. Se voi olla joku lautapeli, videopeli tai vaikka uusi lelu. Lasten iästä riippuen, keskittyminen ja mielenkiinnon säilyminen vaihtelevat. Jos lapsilla on iso ikäero, ei varmaan yhdessä tekeminen ole se mieluisin vaihtoehto. Keksi siis sellaista tekemistä mikä miellyttää molempia. Passita lapset pihalle leikkimään, joko toistensa tai naapureiden lapsien kanssa. Luulisi että ulkona olo maistuu, etenkin jos on hyvä ilma. Talvella pulkkamäki ja kesällähän on aina kivaa. Järjestäkää ulos vaikka leikkejä, leikkimielisiä kisoja tai vaikka olympialaiset saappaanheitossa. Antakaa lasten keksiä itse uusia lajeja, näin he saavat toteuttaa itseään.

Retkipäivä

Jos jompikumpi vanhemmista pääsee irtautumaan rempasta, järjestäkää retkipäivä tai rantapäivä. Joku aktiviteetti missä menee rattoisasti iltapäivä ja on myös mieluinen juttu lapsille. Jos ette itse pääse, kysykää tuttavia tai isovanhempia. Ehkä he voivat lähteä lasten kanssa jonnekin viettämään päivää. Lapset voi viedä vaikka eläintarhaan tai huvipuistoon, tehkää kuitenkin jokaisen lasten toiveiden mukaisia asioita tasapuolisesti.

Anna lapsen auttaa remontissa

Yökylään

Jos mahdollista, kysykää tuttaviltanne voivatko lapset tulla yö kylään heille. Se on lapsillekin jännittävää ja mukava vaihtelua. Yökyläily on myös hyvä tapa millä opettaa lapsille miten käyttäytyä vieraiden luona. Tämä on kuitenkin vain yhden yön kestävä vierailu ja taas täytyy keksiä uutta tekemistä lapsille. Tietenkin jos vain onnistuu majoittaa lapset muualle vaikka muutamaksi päiväksi, ja myös lapset ovat halukkaita tähän järjestelyyn, kannattaa sitä harkita. Usein kannattaa muistaa laittaa lapsen mukaan hänen tarpeelliset unitarvikkeensa, jotta hän saa nukuttua vieraassa paikassa. Jos pieni lapsi on tottunut nukkumaan esimerkiksi pehmeässä unipesässä, on miltei pakko pakata se mukaan, jotta nukkumisesta tulee jotain.

Valista

Kerro lapsille miksi he eivät saa olla remontin tiellä. Lapset kyllä ymmärtävät kun selität heille, että remonttialue on vaarallinen ja sinne ei ole asiaa lapsille. Kyllä he ottavat asian kuuleviin korviinsa, sillä eiväthän he halua pilata uutta kotia tai satuttaa itseään remontti välineisiin.

Asunnon pohjapiirrustus remonttia varten

Omia remppa hommia

Hyvin yksinkertainen juttu millä saat lapset sekä osallistumaan aikuisten juttuihin, osalistamatta heitä aikuisten juttuihin. Eli anna heille oma pieni remontti työ, jota he voivat yhdessä rakentaa. Se voi olla vaikka ihan pelkkä puukappale, ja annatte heille turvallisia maaleja, kuten akryylivärejä, sitten vain tuumasta toimeen ja maalaamaan. Tästä voi kehittää vaikka hienon taideteoksen lasten huoneeseen, näin lapsillekin jää joku mieleinen muisto rempasta.

Kärsivällisyyttä tarvitsevat niin aikuiset kuin lapsetkin rempan tohinoissa. Kaikesta kuitenkin selviää positiivisella mielellä ja lopputuloksen odottamisella. Rempan ollessa ohi tehkää kaikki jotain kivaa yhdessä uudessa upeassa kodissanne. Leiriytykää kokoperhe yhdessä olkkariin ja katsokaa leffoja, tai pitäkää perheen peli-ilta uudessa keittiössä. Tehkää hyvää ruokaa ja nauttikaa oikein olan takaa toistenne seurasta. Yhden remontin kyllä kestää, vaikka lapset välillä tuppaisivatkin olemaan vähän liian uteliaita remonttia kohtaan.

HUOM! Remontti ei pelkästään ole haastavaa koko perheelle, se voi olla myös hyvin haastavaa aikaa parisuhteelle. Suunnittele siis remonttisi hyvin, ettei uutta taloa tarvitse laittaa myyntiin heti sen valmistuttua.

Lue täältä lisää kokemuksia: http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/16188/ketju/onko_iso_remontti_usein_koetus_parisuhteelle_

 

Oman videopäiväkirjan tekeminen remontin ajalta voi olla hauska idea! Jos lapsi on tarpeeksi vanha, voi lapsikin kuvata remonttia ipadilla, näin voidaan remontistakin tehdä lapselle mukavampi kokemus. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=s-yfvFermoY