Siirry sisältöön

Mitä välineitä kotona tapahtuvaan remonttiin voi joutua vuokraamaan?

Jos työkaluja tarvitsee harvakseltaan, niitä ei välttämättä ole järkevää ostaa omaksi. Yhtä hyvin niitä voisi vuokrata. Kaupan liiton sivuilla uutisoitiin syyskuussa, että Helsingin Teurastamolle avataan pilottina virtuaalinen rautakauppa, joka vuokraa työvälineitä ja siivouslaitteita 24/7. K-rauta on mukana kokeilussa.

Virtuaalinen rautakauppa Liiteri on kierto- ja jakamistalouteen liittyvä kokeilu. Työvälineitä tarvitsevat voivat vuokrata ne verkkopalvelusta ja noutaa aina auki olevasta palvelupisteestä Teurastamolta. Asiakkaat voivat myös tilata välineet kotiinsa joukkoistetun kuljetuspalvelun kautta. Myöhemmin noutopiste avataan myös Espoon Otaniemeen, uutisessa kerrotaan.

REMONTOIJA! Muista aina ensin selvittää mikäli olet velvollinen kysymään lupaa remonttiin isännöitsijältä! 
http://www.isannointiliitto.fi/asuminentaloyhtiossa/remontitjakunnossapito/osakkaanremontit/ilmoitanaistaremonteista/

K-rauta selvittää vuokraamisen liiketoimintamahdollisuuksia

Syyskuun lopussa käynnistyvässä kokeilussa selvitetään vuokraamisen ja lainaamisen liiketoiminnallisia mahdollisuuksia.

- Olemme perinteisesti ajatelleet, että tehtävämme on myydä mahdollisimman paljon uusia koneita ja laitteita. Ehkä kaikki remonttia suunnittelevat eivät kuitenkaan halua ostaa niitä. Työvälineiden vuokraus saattaa olla tarvittava kipinä remontin aloittamiselle, K-rauta-ketjun ketjujohtaja Virpi Viinikainen sanoo Kaupan liiton jutussa.

Esimerkiksi maalit, ruuvit ja teipit täytyy ostaa, mutta miksi ostaa vaikkapa kalliita tikkaita ja porakoneita, jos ne jäävät remontin jälkeen käyttämättömiksi ja ne saa vuokrattuakin? Jos siis välineet ovat suht edullisia ja muutenkin tarpellisia, kannattaa ne ostaa. Jollei tuttavapiiristä löydy tarvittavaa tarviketta, kannattaa vilkaista edellä kerrotun tyyppisiä vuokrauspalveluja, josko sieltä löytyisi mitä tarvitsee. Tavaroiden yhteiskäyttö on myös ekologisempaa ja säästää rahan lisäksi myös varastotilaa. Varastoon kun tuppaa kertymään monilla muutenkin kaikkea turhaa.

Jos päätät palkata hommaan urakoitsijan, jostain täytyy löytää luotettava firma. Jyrki Huolman Remonttiliike Sinisestä Ovesta kehottaa Anna-lehdessä kyselemään tuttavapiirissä hyvistä remontintekijöistä.

Sovi kuka välineet kustantaa

- Rautakaupat osaavat myös suositella remonttiliikettä. Samoin taloyhtiön isännöitsijä voi yleensä suositella hyvää ja luotettavaa urakoitsijaa.”

Tärkeintä on Huolmanin mukaan sopia remonttiliikkeen kanssa tarkkaan pelisäännöt, joilla pelataan.

- Yleensä sekä asiakkaat että remonttiliikkeet tekevät mielellään urakkasopimuksen. Siinä pitää sopia kirjallisesti tehtävät, jotka urakkaan kuuluvat, tarvikkeet, joita käytetään, kuka ne hankkii, mitkä työt eivät urakkaan kuulu ja mitä voidaan tehdä lisäveloituksesta, Huolman listaa.

Huolmanin mukaan itsekin voi remontoida. Putki- ja sähkötyöt täytyy kuitenkin jättää ammattilaisille. Ne ovat luvanvaraisia töitä, ja esimerkiksi sähkötöissä kyseessä on oma turvallisuus. Putkityöt taas ovat sellaisia, että niillä voi helposti aiheuttaa mittavat vesivahingot, joista voi olla turha vinkua vakuutusyhtiöltä korvauksia.

Huolmanin mukaan selviää pitkälle, kun muistaa lukea tarkkaan, mitä esimerkiksi maalipurkin kyljessä lukee. Valmistelutöissä ei saa oikoa. Jos purkissa lukee, että liuotinpesu on tehtävä, ei sitä saa jättää tekemättä, koska se näkyy lopputuloksessa, Huolman opastaa.

Erittäin tärkeää on myös pitää perusasiat kunnossa eli esimerkiksi suojata lattiat koko maalauksen ajan. Huolman muistuttaa muutenkin esivalmistelujen tärkeydestä.

Tarvitsetko jotain kuljetusta varten?

Jos remontti on käytössä, saatat joutua kuljettamaan jotain hieman isompaa tavaraa. Tällöin yleensä oma henkilöauto ei enää riitä, vaan on käännyttävä vuokraamon puoleen. Onneksi niitä löytyy nykypäivänä vaikka kuinka paljon, melkeimpä riippumatta missä asut. Halusit sitten vuokrata tilavaa pakettiautoa Tampereella, Helsingissä tai vaikka Rovaniemellä, apua löytyy varmasti!

Älä tingi turvallisuudestasi

Itse tehtävässä remontissa kaikista tärkeintä on suunnittelu. Etukäteen pitää ottaa selvää, miten materiaalit käyttäytyvät ja mitä välineitä tarvitaan, Huolman sanoo Annassa.

Välineissä ei kannata kitsastella. Ei kannata lähteä keikkumaan katon rajaan pienellä keittiön jakkaralla, jos todellisuudessa tarvitsee kunnon tikkaat sinne yltääkseen. Riittämättömät välineet ovat sitä paitsi turvallisuusriski.

Pienen kerrostaloyksiön voi vielä remontoida yksin, mutta useamman huoneen huoneistoon kannattaa hommata apuvoimia.

Vaikka palkkaisi remonttihommiinn firman, on mahdollisimman tarkat suunnitelmat hyvä olla valmiina. Remonttiliikkeen voi ensin pyytää mittakäynnille, jonka perusteella saa yleensä tarjouksen tai kustannusarvion. Jos tekee kylpyhuoneremonttia, on erittäin tärkeää pitää vesieristys kunnossa. Saunaremontissa taas on huomioitava vesieristys, höyrysulku ja riittävä ilmanvaihto.