Siirry sisältöön

Näillä toimenpiteillä voit nostaa asuntosi arvoa ennen sen myymistä

Hyvällä paikalla palveluiden ja liikenneyhteyksien äärellä sijaitseva, neutraalisti pintaremontoitu asunto menee hyvin kaupaksi. Jos talo sijaitsee muuttotappiollisella paikkakunnalla ympäröitynä vuokra-asunnoilla, eikä epäsiistiltä tavaranpaljoudeltaan anna tilaa ostajan mielikuville, saattaa myyntihinta mennä ostohinnasta pakkasen puolelle, neuvoi Suomen Asuntosijoittajat ry:n puheenjohtaja Marko Kaarto Studio55:n haastattelussa muutama vuosi sitten.

Näin nostat asuntosi hintaa remontin avulla
Jos hamuaa asunnolleen korkeampaa pyyntihintaa, voisi harkita vaikkapa suhteellisen kevyesti toteutettua pintaremonttia. Voi riittää, että hakataan lattioihin laminaatit, laitetaan uudet listat, maalataan seinät sekä vaihdetaan keittiön tasot ja vetimet.

Tyylikkäästi ja järkevästi tehty 3000 euroa kustantanut pintaremontti saattaa nostaa pienen asunnon arvoa puolella. Ei siis sinänsä ole väliä onko asuntosi myytävänä Espanjassa vai Suomessa, jos se on hyvässä kunnossa. Remontti oikeastaan kannattaakin vasta, jos sen lopputulema on vähintään remonttiin laitetun summan verran asunnon arvonnousua.

Katso välittäjien kikat asunnon hinnan nostoon.

Suosi neutraaleja värejä, panosta yksityiskohtiin

Jos asuntoa ryhtyy maalaamaan, kannattaa suosia neutraaleja valkoisen ja harmaan sävyjä. Vaikka itse rakastaisi liilaa ja haluaisi maalata yhden seinän sen väriseksi, täytyy muistaa, ettei remonttia tehdä itselle, ja liila seinä saattaa karkottaa monet potentiaaliset ostajat pois. Moni on niin laiska, että haluaa ostaa valmista, eikä halua nähdä vaivaa ryhtyä itse maalaustöihin.

Ostajat suosivat myös yksinkertaisia pohjaratkaisuja. Eniten arvostetaan tilavuutta, valoisuutta, hyvää kuntoa ja yksinkertaista tyylikkyyttä. Kaikki muut tilpehöörit voi siis kunnostustöissä suosiolla unohtaa.
Sisustus vaikuttaa todella paljon ostajan mielikuvaan. Asunnossa tulee näyttää siistiltä ja valoisalta jo eteisestä asti. Myös kylpyhuoneen kunto on monelle tärkeä. Lisäksi on tärkeää, että asunto tuoksuu raikkaalta, joten on hyvä pestä ja tuulettaa se ennen kuin kukaan tulee katsomaan.

Iso valoisa tila

Valaistuksella voi luoda helposti tunnelmaa ja tilan tuntua. Kirkkaiden halogeenilamppujen laittamisessa ei kauan nokka tuhise, mutta siitä saatava hyöty voi olla moninkertainen vaivaan nähden.
Kaarto neuvoo, että jokaisesta huoneesta olisi hyvä löytyä yksi huomion kiinnittävä, mutta kuitenkin neutraali yksityiskohta.

Jollei asunnosta löydy erikoisia pylväitä tai ikkunan karmeja, voi keittiöön ostaa vaikkapa hopeisen liesituulettimen, johon sijoittamansa rahat saa myyntitilanteessa varmasti moninkertaisesti takaisin.
Yksityiskohta voi olla myös erikoinen kaappi tai allaspeili kylpyhuoneessa, näyttävä kaluste olohuoneessa tai tyylikäs tapetti makuuhuoneessa.

Verottajan sivuihin on myös hyvä tutustua kun olet myymässä sijoitusasuntoa:
https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Asunnon_myynti/Muun_kuin_oman_vakituisen_asunnon_myynti(9177)

Mistä asunto kannattaa ostaa?

Asunnon myyntiä miettiessä kannattaa suosia pääkaupunkiseutua ja muita kasvukeskuksia, kuten Turkua, Tamperetta, Lahtea, Jyväskylää, Oulua, Rovaniemeä, Seinäjokea ja Kuopiota. Muuttotappiollisia kuntia kannattaa välttää. Sellaisesta ostetusta talosta voi vuosien päästä saada myydessä vähemmän rahaa kuin on itse alun perin maksanut.

Asunto kannattaa hankkia kaupunkien keskustoista ja muutama kilometri siitä poispäin, mikäli on aikeissa myöhemmin kaupata asuntonsa. Ostajat arvostavat lähellä olevia palveluita ja hyviä liikenneyhteyksiä.

Oma koti

– Helsingissä tulevan länsimetron pysäkkien lähialueiden asuntojen hinnat ovat jo nyt nousseet huomattavasti, kertoi Kaarto.

Kaarto kehottaa asunnon ostajia tutkimaan asuinalueen kaavoitusta etukäteen joko kaupungintalolla tai kunnan nettisivuilla.

– Muuten voi käydä niin ikävästi, että ostaa kerrostaloasunnon kivalla parvekkeella ja näkymällä, mutta parin vuoden päästä maisemaan nouseekin asunnon arvoon mahdollisesti negatiivisesti vaikuttava huoltoasema.

Kaarto ei usko, että Suomessa yksittäisillä palveluntarjoajilla olisi suurta vaikutusta asuntojen hintoihin. Sen sijaan asuinalueen maineella on. Ei siis kannata ostaa asuntoa esimerkiksi Helsingin Jakomäestä tai Tampereen Hervannasta, mikäli haluaa asunnon rauhalliselta ja hyvämaineiselta alueelta.

Sijoitusmielessä on hyvä muistaa, että yleensä pienet asunnot yksiöt ja kaksiot säilyttävät arvonsa laskusuhdanteissakin isoja asuntoja paremmin. Suomessa suurin osa ihmisistä asuu pienissä talouksissa, joten pienistä asunnoista on eniten kysyntää, ja ne saa nopeammin kaupaksi.
Asunnon arvoa nostaa myös hyvin hoidettu, ajallaan remontit tehnyt ja vakavarainen taloyhtiö.Iso kerrostaloyhtiö

Asuntosijoittajan on hyvä tietää markkinasta, ja sitä on seurattava tarkkaan.
Katso Danske Bankin ajatuksia asuntosijoittamisesta: