Siirry sisältöön

Näin toimia, jos vuokraamasi työkone hajoaa

Työkoneet, ne vain ovat kuluvaa tavaraa, niinkuin monet muutkin asiat. Joskus työkoneet hajoavat, koska suositeltuja huoltoja ei ole tehty, koneesta ei ole pidetty asian mukaista huolta säilytyksen tai käytön suhteen tai yksiselitteisesti kone on jo valha ja tulee tiensä päähän.
Jos kyseessä onkin vuokrakone, joka pamauttaa savun ilmaan juuri kun olet saanut vietyä sen kotiin ja käynnistettyä?

MUISTA AINA TARKASTAA MITÄ LAKI SANOO, ENNEN KUIN ALAT VALITTAMAAN!
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2008/20080403

Vuokrasopimus

Jokaisesta vuokralleannettavasta työkoneesta tehdään vuokrasopimus, joka näytetään asiakkaalle ennen sopimuksen varsinaista alkamista. Pitäähän vuokraajan olla tietoinen vuokrasopimuksen ehdoista, samoin kuin vuokralleantajankin. Vuokraajan hyväksyttyä sopimuksen, ei ole juurikaan epäselvyyksiä siitä, kuka korvaa ja millaisessa tilanteessa. Moiset ehdot ovat kirjattuina ylös ja molemmat sopijaosapuolet ovat sopimuksen hyväksyneet allekirjoituksillaan.

Hajoaminen

Sopimuksissa usein mainitaan, että vuokraaja joutuu korvaamaan vuokranantajalle työkoneen uushankintahinnan, jos tahallisesti tai tahallisella huolimattomuudella aiheuttaa koneen hajoamisen. Kannattaa siis tovi jos toinenkin pohtia, ennen kuin alkaa todenteolla hajotella työkoneita. Käy äkkiä lompakon päälle moinen hajottaminen.

Sopimuksissa harvemmin mainitaan sitä, että joskus hajoaminen vaan tapahtuu koneen ollessa vanha ja savu kärähtää ilmaan. Kyllä tällöin vuokralleantaja on itse vastuussa työkoneen korjaamisesta tai uuden työkoneen hankkimisesta. Jos siis vuokraaja on pitänyt työkonetta kuin kukkaa kämmenellä, ei voi työkonetta laittaa maksuun vuokraajan pussista.

Työkoneen vuokraaminen

Vakuutus

Jos on ajatellut vuokrata kalliimman koneen, kuin ihan perus akkuporakoneen, kannattaa selvitellä omaa vakuutusta. Koskaan ei tiedä mitä työkoneen kanssa voi sattua ja varsin nilkkinä vuokralleanatajana voi toinen osapuoli sanoa sinun hajottaneen toiminnallasi kaiken. Ja tietenkin maksu menee sinun pussistasi, niinhän lukee koneen vuokrasopimuksessakin..

Jos asiaa ei sen suuremmin lähdetä riitauttamaan, niin oma vakuutusyhtiö on tässä vaiheessa hyvinkin tärkeässä asemassa. Ei ihan normaalilla Tape Tallaajalla ole yhtäkkiä heittää kymppitonnia taskusta ja maksaa työkoneen uushankintahintaa. Vakuutusyhtiöstä kannattaa siis selvitellä, että kuuluuko mahdollisesti moisen työkoneen hajoaminen oman vakuutuksen piiriin.

Vuokralleantajalla toki on olemassa jonkinlainen vakuutus työkoneista, joka varmasti koskee myös kuljetuksen aikaista toimintaa. Vuokralleantajan vakuutuksesta on kuitenkin usein rajattu pois tilanteet, joissa vuokraaja käyttää konetta kotona tai muulla työmaalla. Muutoinhan vuokralleantajan vakuutukseen menisi aivan jatkuvasti työkoneita. Vastuu on siis työkoneiden vuokraamisessakin jaettu molemmille osapuolille.

Keskustele

Ennen koneen vuokraamista voi kysyä, mitä käytännössä tapahtuu jos kone vahingossa hajoaa. Saat varmasti konevuokraamosta vastauksen kysymykseen, koska heillä on kokemusta hajonneista koneista ja asioiden käsittelyistä. Sama käytäntö kannattaa muistaa aina, kun olet jotain vuokravälinettä hankkimassa. Oli sitten kyseessä uudemman pakettiauton vuokraaminen, minibussin hankkiminen tai vaikka tietokoneen vuokraaminen työpaikalle, muista tämä!

Jos kone hajoaa käytössäsi, asiasta kannattaa reilusti ilmoittaa konevuokraamoon mahdollisimman pian. Ei kannata yrittää piilotella aiheuttamaansa vahinkoa, koska vahinko ei välttämättä mitenkään edes liity sinuun. Vuokraamossa ollaan aivan varmasti ymmärtäväisiä, jos kerrot heille miten asian laita ihan oikeasti on. Ja vaikka tahallasi hajottaisitkin koneen, niin kannattaa siitäkin reilusti kertoa vuokraamolle. Jos hermo menee ja koneet lentää pitkin lepikko, niin eipä siinä vaiheessa auta muu kuin löysätä kukkaron nyörejä. Jokainenhan sen itsekin ymmärtää, että tahallaan hajottamisesta joutuu myös vastuuseen.

Tässä hieman kevennystä päivään: