Siirry sisältöön

Rakennusalalla tupataan käyttämään melko paljon pimeää työvoimaa, koska

Rakennusala on yksi työala, jolla pimeä työvoima ja pimeän työn teko on suurta. Kenties koska mahdollisuuksia pimeään työhön on niin paljon. Mitä sitten on pimeä työ, mitä haittaa siitä on jos pari sataa menee kuitin ohi ja ketkä sitä käyttävät?

Rakennusalan töitä

Pimeää työtä on kaikki verokortin ohi tehty työ, josta ei makseta veroja eikä pidätyksiä. Perinteisesti se tarkoittaa ”rahat käteen” menetelmää. Maksamalla käteisellä ilman kuittia, tuet pimeää työvoimaa. Monet meistä ovat varmaan kuulleet tai kokeneet esim. tuttavien avusta. Lähipiirissä on ammattilainen, jonka ammattitaitoa käytetään ja siitä maksetaan vaikka muutama kymppi käteen vaivan palkaksi. Tätä pimeä työ on pienimmillään, mutta pienistä puroista kasvaa isoja jokia. Jos rakennusalalla kokonainen alihankkijaryhmä tekee työn pimeästi, ei enää puhuta kympistä edes vero-osuuksissa.

Pimeän työn valvonta on vaikeaa eikä mainittuihin muutaman kympin tutkimiseen kannata edes ryhtyä. Ammattilainen voi kuitenkin jo vuoden aikana tehdä niin useita ”parinkympin hommia”, että niistä kertyy verotettavaa tuloa. Tuo raha jää hänelle pussiin, mutta hyötyykö hän siitä pitkällä aikavälillä? Palkasta pidätetään ennakonpidätys verotusta varten, työttömyysturva- ja sairasvakuutusmaksut. Olennaista pimeän työvoiman käytössä onkin verojen ja vakuutusten kierto. Kuluttaja voi ajatella säästävänsä vain ”turhan” arvonlisäveron osuuden, mutta laskutetun työn summa sisältää muutakin. Kuittia vastaan tehdystä työstä kertyy myös työntekijän eläke-, työttömyys- ja sairausajanturva. Työntekijä on työnhetkellä vakuutettu työnantajan puolesta. Jos käytät pimeää työtä ja tapahtuu onnettomuus, kuka korvaa? Yritykselle voi tulla asiasta sanktioita, työntekijä jää periaatteessa oman vakuutuksensa tulkittavaksi, työn teettäjä ei välttämättä saa mitään korvauksia väärin tehdystä työstä. Kun ei ole kuittia, on työn jäljitettävyyskin hankalaa. Todistaminen siitä kuka oli töissä, milloin, mitä hän teki ja kuka korvaa jää sanojen varaan. Miksi ihmeessä pimeään työhön, sitten sorrutaan jos riskit ja seuraamukset ovat tiedossa?

Yritysten välillä pimeä työ on auttamatta veronkiertoa. Useimmat yritykset ovat kuitenkin tarkkoja kuittien, tositteiden, työvuorojen ja velvoitteidensa kanssa, sillä tunnetusti talousrikkeistä on kovat sanktiot. Rakennusalalla käytetään kuitenkin paljon alihankintaa. Yritys siis sopii urakasta asiakkaan kanssa ja ostaa itse esim. urakan osan, vaikka kylpyhuoneremontin, toiselta yritykseltä. Toinen yritys taas voi ostaa työhön vaikka toiminimellä toimivan yrittäjän. Suuria projekteja tehdessä mukana voi olla lukuisia tekijöitä ja yrityksiä, jolloin työn jäljitettävyys heikkenee. Tämä mahdollistaa pimeän työn käytön ns. huomaamatta muun projektin ohessa. Ei välttämättä laskutetakaan ihan kaikkea. Ulkomaalaiset työntekijät eivät aina ole tietoisia suomalaisista palkoista, työturvasta ja vakuutuksista. Kun soppaan lisätään vielä oma ulkomaalainen työnantaja, jolta työ on alihankintana tilattu, käteinen ei edes epäilytä. Kulttuurilliset erot palkkojen maksussa johtavat myös mahdollisiin epäkohtiin.

Kuluttajia houkuttaa hinnan alennus

Kun ei makseta virallisia teitä, koetaan että säästetään alv ja yritysten osuus. Pitäisikö itseasiassa asiakkaan säästää siinä enemmänkin? Monesti hintana on esim. tuntipalkka käteen. Eikö tuntipalkasta tavallisesti tehdä vielä vähennyksetkin? Joka tapauksessa ostaja kokee säästävänsä ja työntekijä hyötyvänsä ns. paremmasta palkasta rahallisesti kenties enemmän kuin hyötyykään. Pimeä työ on tietyllä tapaa myös kuluttajien, ei vain yritysten ja työntekijöiden välinpitämättömyyttä. Maksamalla pimeästi et kerrytä työntekijän turvaa. Se voi aluksi tuntua hyvältä teolta, ikään kuin säästää laskuttamisen ja ennakonpidätysten vaivan, mutta kaikki vältetty vero itseasiassa lisää painetta nostaa työssäkäyvien verotusta.

Rakentaminen ja remontoiminen ovat tunnetusti kalliita, varsinkin jos sinulla on kiire. Kotitalousvähennyksestä ei aina ole helpottajaksi. Rakentaminen ja remontointi alana myös kasvaa koko ajan, mikä näkyy pulana osaavista työntekijöistä. Rakennusalan palkat ovat nousseet ja esim. kokeneista työnjohtajista on pulaa. Se nostaa tarjottuja palkkoja ja kilpailua työntekijöistä. Mikäli yritys ei pysty maksamaan parempaa kuin toinen tarjoaja ja työllä on kiire, voi paine napata edes joku tekemään, olla suuri. Kuluttajalle voidaan jopa ehdottaa tuttua tekijää, varsinkin jos kyseessä on pieni työ. Vaikka työ tehtäisiinkin säännösten mukaan, voi ohessa tapahtua jokin pimeä työ. Jos aiottuun remonttiin tuleekin jotain muutettavaa tai korjattavaa työn aikana, voidaan muutos tehdä halvemmalla ohessa, kun kuitti asiasta jätetään pois. Tällaisissa tapauksissa ei aina työnantajakaan tiedä muutoksista. Jos lähipiiristä vielä löytyy tuttu ammattilainen, tuntuu asia enemmän ystävän palvelukselta eikä aina edes ajatella sen pidemmälle. Pimeää työtä on suhteellisen helppo tehdä, vastaanottaa ja löytää, mutta jokainen voi itse vaikuttaa sen kitkemiseen.