Siirry sisältöön

Kuinka selvitä kotona tapahtuvasta remontista?

remontteja hyvällä asenteella

Kotona tapahtuvan remontin aikaan on parasta lähteä evakkoon, jos vaan voi ja remontti on sen verran mittava. Remontista aiheutuu usein paljon rakennuspölyä, melua ja stressiä, joten jos vielä asuu remontin keskellä, ei mieli saa koskaan levätä siitä.

Jopa 20 000 kerros- ja rivitalokotia kokee putkiremontin joka vuosi, kertovat Isännöintiliiton kotisivut. Putkiremontti on viemäri- ja/tai vesiputkistojen peruskorjaus, johon usein liitetään myös muuta peruskorjausta. Se on yksi yleisimmistä ja kalleimmista taloyhtiössä tehtävistä remonteista.
Putkiremontti on mittava hanke, joka alkaa jo vuosia ennen kuin urakoitsija aloittaa korjaustyöt. Putkiremontin tarve selvitetään huolella ja valmisteluvaiheeseen on liiton mukaan syytä varata 2–3 vuotta. Jo valmisteluvaiheessa osakkaan on oltava hereillä, jotta varmistetaan hyvä lopputulos.

Asukkaalle annetaan aikaa varautua

Putkiremonteista ilmoitetaan yleensä hyvissä ajoin, jotta asukas saa aikaa valmistautua remonttiin ja etsiä tilapäisasuntoa, mikäli sellainen on tarpeen. Jos kyseessä on oma-aloitteinen kylpyhuoneremontti, silloin yleensä voi asua kotona, kunhan suihkussa käymiset hoitaa jossain muualla. Sijoittamalla esimerkiksi 5000 euroa kylpyhuoneen kunnostamiseen, asunnon arvo voi nousta enemmänkin, jolloin se on mielekkäämpää myydä. Hometapauksissa remontoiminen on pakollista jo ihan oman terveyden takia. Kukaan ei tuskin halua kärsiä loppuikäänsä esimerkiksi hengitysvaikeuksista.

Osakkaalla on putkiremontissa kaksi roolia. Hän edustaa itseään ja omia tarpeitaan, mutta myös taloyhtiön yhteisiä tarpeita. Se, voiko kotona asua putkiremontin ajan riippuu siitä, kuinka laaja remontti on kyseessä. Vähimmillään asumishaitta kestää viikon ja enimmillään 3 kuukautta.

Putkiremontti voi olla vähän isompi projekti

Asumisjärjestelyissä voi tulla ongelmia

Taloyhtiön ei tarvitse järjestää asukkaille sijaisasumista remontin ajaksi, Isännöintiliitto kertoo. Sen ei myöskään tarvitse järjestää wc- ja peseytymismahdollisuutta. Taloyhtiön johto eli isännöinti ja taloyhtiön hallitus voivat sen sijaan sopia urakoitsijan kanssa, että tämä toimittaa taloyhtiön pihalle väliaikaiset suihku- ja wc-tilat. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, olisi toivottavaa, että samalla kylällä tai kaupungissa asuu joku läheinen, jonka luona voisi asua edes jonkin aikaa. Yksinäisen ihmisen on tietysti paljon helpompaa löytää asuinpaikka kuin suurperheen.

Remontin tullessa ajankohtaiseksi kesämökki, asuntovaunu tai -auto käy tällöin kultaakin kalliimmaksi. Tosin kesämökki ei paljon lämmitä, mikäli se on toisella puolella Suomea ja töissä pitäisi kulkea joka arkipäivä. Ulkomailla oleva lomaosake lämmittää vielä vähemmän, jollei satu niin hyvä tuuri, että juuri silloin voi töiden ja rahan puolesta pitää remontin mittaisen loman.

Hotellissa asuminen tulee myös melko tyyriiksi. Yksinkertaisinta ja taloudellisesti kannattavinta on kuitenkin vuokrata tilapäisasunto. Onneksi yksityiset vuokranantajat ilmoittavat melko paljon muutamaksi kuukausiksi vuokraamistaan asunnoista. Nämä ovat kuitenkin oman kokemukseni mukaan melko usein yksiöitä tai kaksioita, joihin ei tietenkään suurperhe mahdu.

Ahkera remppaaja

Katso tästä vihjeitä remontinajan asumiseen: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/29/kysymys-vastaus-mitka-ovat-vuokralla-asuvan-oikeudet-remontin-aikana

Yksi vaihtoehto on tietysti vuokrata pieni asunto osalle perhettä ja asua siellä kuin sillit purkissa. Loput perheestä, jotka sillipurkkiin eivät mahdu, voivat tunkea jonnekin sukulaiselle tai kaverille. Ihmiset eivät usein kehtaa kieltäytyä, jos toinen on hädässä. Jos itse saa apua, olisi hyvä muistaa myös laittaa hyvä kiertämään ja auttaa avuntarvitsijaa, jos toinen on vastaavassa tilanteessa myöhemmin.

Hyvällä suunnittelulla ja työnjohdolla putkiremontissa pysytään yleensä annetussa aikataulussa ja budjetissa, joten ei kannata maalailla piruja seinille. Toisaalta kuulee myös aika paljon niitä tarinoita, että remontti on viivästynyt niin, että joudutaan asumaan äidin nurkissa kuukauden, pari pidempäänkin. Vaikka omaan kämppään tulisi vedet, vessassa ja suihkussa voisi käydä, ei tajunnan räjäyttäviä poran ääniä ja muuta mekkalointia ole kiva herätä kuuntelemaan seitsemältä aamulla, jollei itsellä ole mihinkään kiire.

Remontista selviäminen vaatii yleensä hyvää stressinsietokykyä, joten sitä kannattaa kehitä kaikkien muidenkin elämänalueiden ja -tapahtumien varalle.

Remonttia koko rahalla